Klant aan het woord: “Co-runnen van de branchevereniging”

03 nov 2021

Samen staan voor verduurzaming van de verwarming en koeling van de gebouwde omgeving in Nederland. Met een cluster aan branches. Dat is wat Frank Agterberg, voorzitter van Vereniging Waterpompen, graag wil bereiken. Samen met Het Branche Bureau (HBB).

Na de fusie van Vereniging Warmtepompen (voorheen DHPA) en Verac hebben ze het verenigingsmanagement ondergebracht bij HBB. “HBB heeft kennis van zaken in het faciliteren van brancheverenigingen. Op alle fronten, zowel in de ondersteuning van het bureau als inhoudelijk.” Wat daar volgens hem ook bij hoort is het meedenken in de strategie en het meehelpen aan het opzetten van de belangenbehartiging.

Meedenkend
“Door die kennis heb ik ook andere collega-brancheverenigingen geënthousiasmeerd om met HBB te werken, waaronder Stichting Warmtenetwerk.” Bovendien ervaart hij het bureau als proactief, meedenkend en persoonlijk. “Dit komt ook doordat ik soms bij jullie op kantoor in Naarden zit en daarmee dus sowieso zeer directe interactie heb met de mensen die voor onze vereniging werken. Ook met Melanie spar ik over overkoepelende zaken en ideeën.”

Efficiënter en effectiever
De voorzitter is nu nog meewerkend voorman, dus in alle opzichten ook inhoudelijk heel direct betrokken. Die rol verandert echter geleidelijk aan. “Marco van der Helm neemt mij als verenigingsmanager bij HBB veel werk uit handen. Dat is uiteindelijk voor onze vereniging efficiënter en effectiever, omdat ik dan meer invulling kan geven aan mijn externe rol. Interne zaken worden door HBB gefaciliteerd.”

Wens met HBB
Wat Frank Agterberg nog wenst is dat het lukt om meer klimaat- en duurzame branches door HBB te laten faciliteren. Bij HBB heeft zich nu een ‘Warmtehuis’ ontwikkeld. Een netwerkgroep van klanten en niet-klanten van HBB die zich bezig houden met klimaat- en duurzame technieken en markten in brede zin. Dit is een netwerkgroep zie zelf geen lobby voert of activiteiten oppakt, maar elkaar informeert en waar mogelijk met elkaar afstemt.

Co-runnen van de branchevereniging
Wat hij verder waardeert aan HBB is de professionaliteit bij het faciliteren van een vereniging. “Het is niet alleen de administratie. Het gaat om faciliteren in de breedste zin van het woord zoals financieel beheer, secretariaatsvoering en ledenbeheer. Het is gewoon echt een mooi samenwerkingsmodel voor het managen van de branchevereniging.”

Vereniging Warmtepompen | Een schoner klimaat met warmtepompen
Vereniging Warmtepompen (voorheen DHPA, Dutch Heat Pump Association) speelt een belangrijke rol binnen de energietransitie. Onze leden dragen sterk bij aan verduurzaming van de gebouwde omgeving, met hun warmtepompen.
Rond de groeiende inzet van warmtepompsystemen spelen veel partijen een rol. Het doel: de integratie van warmtepompsystemen voor u zo soepel mogelijk te laten verlopen met als einddoel reductie van CO2-emissie. 

Meer informatie
> Nieuwsgierig naar de vereniging? Bezoek de website: www.warmte-pompen.nl.
> Lees meer over netwerkgroep Warmtehuis

Heeft u vragen over verenigingsmanagement? Neem dan contact met ons op via [email protected]Of bel ons op 035 – 542 74 00.

Ander nieuws